Membran filtrasyonunun arkasındaki temel teknoloji, bir sıvıyı iki farklı akıma ayırmak için yarı geçirgen bir zar kullanmayı içermektedir. Bu sıvıyı zarın yüzeyi boyunca pompalamak, zarın gözeneklerinden daha küçük olan herhangi bir bileşeni geçmeye zorlayan ve geçirgenliği oluşturan pozitif bir zar-ötesi basınç oluşturur. Filtre boyutundan daha büyük olan herhangi bir bileşen basitçe ve retentat denilen şeyde geride kalır. Membranda en önemli hususlar işletme sıcaklığı, aktif membran alanı şeklindedir.
Membran filtre, adından da anlaşıldığı üzere su arıtma cihazlarında kullanılan filtre türlerinden bir tanesidir. Membran filtreler, kirleticileri sudan ayırmak için bir bariyer görevi görür veya suyu kirleten partikülleri uzaklaştırır. Ters ozmoz, ultrafiltrasyon ve nanofiltrasyon, farklı filtreleme işlemlerinde bir membran kullanır.
Membran Filtre Sisteminin Çalışma Prensibi
Membran sistemin çalışma mekanizması milimetrenin on milyonda biri küçüklüğünde ki gözeneklere sahiptir. Bu gözenekler sayesinde suyun arındırılması sağlanır. Yarı geçirgen bir yapıya sahip olan zar filtre suyun sertliğinin düzenlenmesi ve suyun moleküler yapıda filtrelenmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra suda bulunan toksik ve kimyasallarda membran sistemler ile ayrıştırılmaktadır.
Membran son derece küçük gözeneklerden meydana gelmektedir. Söz konusu küçük gözeneklerin etrafı ise zar ile sarılır. Bunun yanı sıra membran filtre kalitesinin her marka için aynı olmadığını ifade etmek gerekir.